آموزش عکاسی ۳۶۰ درجه در خانه
اگر برای شما سوال است که چگونه عکس ۳۶۰ درجه بگیریم، این آموزش را دنبال کنید. آموزش عکاسی ۳۶۰ درجه در خانه به شکل بسیار ساده و کاربردی امکان پذیر است چرا که برای تجهیزات عکاسی ۳۶۰ درجه صرفا نیازی نیست که از تجهیزات گران قیمت عکاسی صنعتی ۳۶۰ درجه استفاده کنیم همچنین برای عکاسی ۳۶۰ درجه با موبایل نیز میتوانید همین مقاله را دنبال کنید. نمونه عکس های ۳۶۰ درجه را میتوانید در هرجایی ببینید چرا که با گسترش تکنولوژی و کاهش میل به خرید حضوری اغلب مشتریان نیاز دارند تصاویر کاملی از دور محصول مشاهده کنند که به وفور در وبسایتهایی مانند Apple یا دیجیکالا مشاهده میکنید.
عکاسی ۳۶۰ درجه کاربردهای مختلفی دارد:
- عکاسی صنعتی و عکاسی تبلیغاتی
- عکاسی های هنری
- عکاسی های ماندگار و خاطرات از اشیا قدیمی
- عکاسی مدل و عکاسی لباس
- به طور کلی عکاسی از هر سوژهای که نیاز باشه به صورت ۳۶۰ درجه آن را به نمایش در بیاوریم.
اغلب افراد فکر میکنند این کاری بسیار سخت و پیچیدهاست در صورتی که چنین نیست و با پیش پا افتاده ترین تجهیزات دم دست نیز میتوانید این کار را به نحو احسن انجام دهید.
نکته مهم و حائز اهمیت تجهیزات صرفا زیاد و گران قیمت نیست بلکه اهمیت آن در کیفیت شات زدن به صورت منظم و پی در پی است.
هرچقدر شاتهای بیشتری زده شود باعث میشود کار شما متمایز شود.
تجهیزات عکاسی ۳۶۰ درجه
- یک میز یا یک استند عکاسی ( صرفا نیازی به یک میز عکاسی ۳۶۰ درجه نداریم)
- یک عدد میخ و یک عدد زیرگلدانی سفالی (برای آموزش ساخت کس ۳۶۰ درجه با امکان چرخش)
- یک عدد قوطی خالی و فلزی نوشیدنی مانند نوشابه
- چسب حرارتی یا چسب یک دو سه
- یک عدد دوربین عکاسی ( رزولوشن دوربین فقط کیفیت کار را افزایش میدهد و با هر دوربینی حتی با دوربین موبایل میتوانید این کار را انجام دهید و مطمئن باشید عکاسی ۳۶۰ درجه با موبایل نیز زیباییهای خودش را دارد)
- نور مناسب و یک نواخت ( استروب، نورهای ثابت و ارزان و یا LED و SMD های گوناگون)
- سه پایه نگهدارندهي دوربین عکاسی
مراحل راهاندازی تجهیزات
در ابتدا باید زیر بطری نوشابه را از مرکز به قطر میخی که استفاده میکنیم سوراخ کنیم. میتوانید از آجر بجای چکش استفاده کنید، دیگه از این راحتتر؟ :))
بعد از سوراخ کردن بطری اقدام به مشخص کردن مرکز زیرگدانی سفالی که کنار گذاشتیم میکنیم و یک علامت توسط خودکار یا ماجیک درست در مرکز زیر گلدانی میزنیم تا میخ را درست در آنجا با چسب بچسبانیم مانند تصویر زیر:
در ادامه مماس با قطر بطری یک یا دو عدد فلش مانند تصویر بالا با ماجیک پررنگ و مشخص بکشید. سعی کنید از خط نازک استفاده کنید چرا که هرچقدر از ظرافت استفاده کنید باعث میشود در مرحلهی عکاسی ۳۶۰ درجه راحتتر سوژه را جا نمائی کنید.
زاویه و مشخص کردن آن مهمترین بخش این آموزش است. باید محیط قطر بطری که استفاده میکنید را بدست آورید تا یک اندازه گذاری صحیح انجام دهید. مثلا ما از یک نوشیدنی انرژی زا استفاده کردیم که به مراتب قطر آن از بطری نوشابه کمتر است و این کار را سختتر میکند چرا که فاصلهي خطوط از هم به واسطه قطر کمتر کم میشوند.
اندازه گذاری دور بطری
بعد از به دست آوردن محیط بطری باید یک کاغذ حدودا به عرض ۵ سانتیمتر بردارید و به تعداد عکسهایی که نیاز دارید طول آن کاغذ را تقسیم نمائيد. به طور مثال اگر محیط دور بطری ۱۶ سانتیمتر است میتوانید ۱۵ خط یک سانتی بکشید و مجدد بین آنها خطوط میلیمتری نیز رسم کنید به این علت که ۱۵ شات تصویر نرم و مناسبی به شما نخواهد داد.
برای شروع سعی کنید اندازه گذاری را طوری ترسیم کنید که بتوانید ۱۲۰ شات از سوژه بگیرید. در نظر داشته باشید با همان ۱۵ عدد هم تصویر ۳۶۰ درجه میشود. بعد از اینکه اندازه گذاری روی کاغذ تکمیل شد کاغذ را دورتادور بطری توسط چسب حرارتی یا چسب شیشهآی بچسبانید.
چسباندن صفحه بیس یا پایه قرارگیری سوژه
بعد از مشخص کردن خطوط راهنمای عکاسی، نوبت به نصب یک سمت دیگر بطری به یک صفحه میرسد یعنی صفحهای که قصد دارید سوژه را روی آن قرار دهید و عکاسی کنید را بعد از اینکه دورتا دور بطری را چسب زدید صفحه را درست در مرکز آن قراردهید.
تذکر: در صورتی که کاملا در مرکز قرار نگیرد سوژه حین گردش از مرکز خود خارج میشود و صحنهی نامناسبی را ایجاد میکند.
چیدن دکور و نور مناسب ثابت
در ابتدا باید طبق معمول دکور مناسب با سوژه را چیده و نورها را به تعداد مناسب قرار دهید ( توصیه میشود ۳ عدد نور استفاده کنید یکی در چپ یکی از راست و یکی از بالا) میتوانید در تصویر زیر طریقهي صحیح چیدن نور را مشاهده کنید:
چه تعداد شات مناسب عکاسی ۳۶۰ درجه است؟
تعداد شاتها میتواند سلیقهای باشد اما استانداردهایی نیز دارد. برای به دست آوردن یک دور ۳۶۰ درجه نرم و زیبا توصیه میشود برای کارهای حرفهای از ۲۴۴ شات استفاده کنید. اما ما در این آموزش از ۱۲۰ عدد شات استفاده میکنیم که باز هم تصویر قابل قبولی را برای ما خواهد ساخت. میتوانید نتیجه نهایی را در این بخش یعنی نمونهکارها مشاهده کنید.
برای درک کامل تعداد مناسب شات ۲ پارامتر برای ما اهمیت دارند:
- در نظر بگیرید هر فریم فیلمهای عادی که در طی روز مشاهده میکنیم عمدتا با ۲۴/۲۵ یا نهایت با ۳۰ فریم بر ثانیه پخش میشوند به این معنی که هر ثانیه فیلمی که مشاهده میکنیم ۲۴ عکس پشت سر هم است. این میتواند برای شما مشخص کند که شما میخواهید مشتری شما محصول شما را در چند ثانیه در طی یک دور کامل مشاهده کند؟ اگر میخواهید مشتری شما یک دور کامل را به آهستگی و نرمی ۱۰ ثانیه با ۲۴ فریم بر ثانیه مشاهده کند نیاز دارید حدودا ۲۴۴ شات بزنید.
- تکسچر سوژهی شما در چه سبکیه؟ گاهی لازم است هر نیممیلی متر از مساحت سوژه نیز به تصویر کشیده شود و گاهی ما فقط یک مکعب کاملا ساده و تک رنگ داریم. هرچقدر کار شما حساس تر باشد مانند زیورآلات نیاز به شات بیشتری داریم که هم تصویر نرمی داشته باشیم و هم از پرش تصویر در امان باشیم.
مراحل عکاسی
بعد آماده سازی تجهیزات و انجام تستهای مختلف مانند سنجش نور و کامپوزیشن تصویر و کادربندی نوبت به شروع عکاسی میرسد.
برای اینکه عمقمیدان خوبی داشته باشید ترجیحا از عدد ۱۶ یا ۲۲ استفاده کنید و سعی کنید بالاتر نروید چرا که شارپنس تصویر کمی از ماکزیمم خارج میشود یا به اصلاح پراشنور اتفاق میافتد که به دلیل اختلال پرتوهای نور که ناشی از فاصلهي کم آنهاست دچار افت شارپنس میشود در این رابطه میتوانید مقالهی عمقمیدان و مقالهی فوکوس استکینگ که توسط لیمافوتو نوشته شده است را دنبال کنید.
سرعت شاتر چندان اهمیتی ندارد چون دارید عکاسی ۳۶۰ درجه از اشیا انجام میدهید ، از سه پایه استفاده میکنید و تاکید میشه که حتما توسط ریموت یا تایمر اتوماتیک عکاسی کنید. آی اس او (ایزو) نیز هرچقدر پایینتر باشد بهتر است در عین حال این عدد تا ۸۰۰ نیز نتایج قابل قبولی را میدهد و اگر در داشتن شاخههای نور مناسب محدودیت داشتید نگران این موضوع نباشید و روی آی اس او ۸۰۰ نیز حساب کنید.
نکات مهم در عکاسی صنعتی ۳۶۰ درجه
- کادر بندی از ابتدا تا انتهای عکاسی به هیچ عنوان نباید تغییر حتی میلیمتری داشته باشد.
- دوربین نباید هیچگونه حرکت یا جا به جایی داشته باشد.
- نکته مهم عکاسی ۳۶۰ درجه با موبایل: اگر عکاسی ۳۶۰ درجه با موبایل انجام میدهید دقت کنید حتما سهپایه را سنگین کنید چون موبایل خیلی وزنش کم است و احتمال حرکت یا لرزش به علت راه رفتن شما وجود دارد.
- حین عکاسی سعی کنید ثابت بماند بخصوص اگر در طبقات بالاتر از همکف قرار دارد.
- نوردهی را تا جای ممکن تغییر ندهید و تا انتها با همان میزان نور عکاسی کنید.
- اگر میخواهید ویدیو یا عکس ۳۶۰ درجهي ساخته شده طبق استاندارد ویدیوهای دیگر باشد نسبت تصویر را روی ۱۶:۹ قرار دهید.
شروع عکاسی
فراموش نکنید که عکاسی صنعتی ۳۶۰ درجه نیاز به حوصله و ذوق فراوان دارد چرا که باید ۱۰ ها و ۱۰۰ ها و شات متوالی بزنید و این موضوع نباید روی کیفیت کار شما تاثیر بگذارد و توصیه میشود زمانی این کار را انجام دهید که در شرایط بدنی مناسبی باشید.
بعد از رعایت نکات فوق از زاویهي ۰ شروع میکنیم و به صورت غیرساعتگرد ( چندان الزامی ندارد ) شروع به عکاسی کنید. با هر شات یک پله به جلو بروید بر اساس خطوطی که ترسیم کردید از ۱۵ تا ۲۴۴ این بر عهدهي شما میباشد. این کار را ادامه دهید تا انتها. برای درک بهتر تصویر زیر را مشاهده کنید:
مراحل آماده سازی رنگ و نور
بعد از ثبت تصاویر مورد نیاز باید تصاویر ثبت شده را تصحیح رنگ و نورانجام دهیم البته باید بگم که برای عکاسی ۳۶۰ درجه نیازی به نرم افزاری به اسم نرم افزارعکاسی ۳۶۰ درجه نداریم. اکنون تمام تصاویر را وارد لایتروم کرده و عکس اول را تصحیح کنید از هر نظر و در نظر داشته باشید که اهمیت زیادی دارد که تصاویر یک شکل تصحیح شوند بخصوص کادرآن ها نباید تغییر کند و بعد از تکمیل شدن این فرایند و استفاده از پریستهای مختلف روی عکس تصحیح شده Contrl+C در ویندور و CMD+C در مک را بزنید، Check All کنید.
سپس تمام تصاویر را انتخاب کرده و راست کلیک کنید Paste Setting را بزنید. اکنون تمام تصاویر یک شکل شدهاند.
حالا میتوانید تمام تصاویر را در قسمت Export Select All کنید و امضا خود را پای عکسها قرار دهید و دقت کنید اعداد را از 1 شروع کنید تا بعد از Export تصاویر بهم ریخته نباشند.
پردازش نهایی
پس از انجام فرآیند تصحیح رنگ و نور توسط لایتروم و دیگر نرمافزارهای ادیت نوبت به چینش تصاویر در کنار هم میرسد. اینجا ما گزینههای زیادی داریم.
اگر با تدوین در حد مبتدی هم آشنا هستید میتوانید توسط برنامههایی مانند:
- پریمیر پرو
- افترافکت
- فوتوشاپ ویدیو تایملاین
- فاینال کات پرو
- اپل موشن ۵
تدوین نهایی را انجام دهید یا اگر دسترسی به سیستم ندارید میتوانید توسط برنامههای حرفهای موبایل مانند:
- اینشات
- کاینمستر
انجام دهید. همچنین شما میتوانید توسط سایتهای آنلاین تصاویر را برای آنها بارگذاری کنید تا آنها تدوین نهایی را به صورت رایگان به شما بدهند.
برخی برنامههای پیشفرض کامپیوتر و مک نیز این کار را انجام میدهند که در ویدیوئی که برای شما ترتیب دادهایم ما از نرمافزار QuickTime Player استفاده کردیم که نتیجهی خوبی حاصل شد.
کافیست تمام تصاویر را به صورت سری به نرمافزار دهید و اگر با افترافکت کار میکنید کافیست پس از Import تصاویر آنها را Select All کرده و به یک فریم تبدیل کنید و بعد از خروجی میتوانید نتیجهي کار زیبای خود را مشاهده کنید.
در آخر ضمن تشکر از همراهی شما عزیزان که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید از شما دعوت میکنیم ویدئوی این آموزش را نیز مشاهده بفرمائید و اگر سوالی دارید زیر همین پست مطرح کنید تا تیم مجموعهی لیمافوتو به شما عزیزان پاسخ دهند.